Rösegravfältet och Idas stuga i Borgboda i Saltvik

Jag har aldrig varit till Idas stuga. Men blev påmind om det i maj när E. Lindholm kommenterade i inlägget om Borgboda vandringsstig att Idas stuga har öppet året runt. Då 2015 när vi var dit var det av någon anledning inte öppet och sen dess har vi vandrat stigen många gånger men inte fått för oss att gå in i stugan. Men förra Onsdan for jag iväg med barnen på en liten utflykt efter jobb och mat och styrde kosan dit.

Så här hittar du hit: Om du kör från Mariehamn tar du riktning mot Vårdö/Sund/Saltvik/Godby. Du kör bara rakt och en bit efter att du kört över Färjsundsbron kommer det en skylt som visar ”Ödkarby/Kvarnbo” sväng vänster in på den vägen. Efter en bit på den vägen kommer du att köra förbi Vikingabyn och komma till en rondell. I rondellen svänger du första till höger dvs. mot Rangsby. Härifrån är det skyltat till ”BORGBODA”. Men första gången jag skulle hit missade jag den första skylten som finns på vänster sida vid ett stort träd. Så för att undvika att köra fel som mig så skall du hålla ögonen uppe mot vänster sida och ganska snabbt efter rondellen svänga höger mot Lagmansby och sedan till Bertby. Men kör sakta och följ skyltarna. Du är framme då du kommer till en sten som ser ut så här (tar ca 20 min från Mariehamn):
Bild 7_fotor
På vänster sida finns parkering och det lilla röda huset som finns på bilden heter Idas stuga (bild från inlägget 2015).

IMG_6188
Bredvid stugan finns ett stockbord och stugan var öppen bara att stiga in i.
IMG_6190
Ovanför stugan såg vi en skylt ”Bronsåldersröse” och givetvis måste vi följa stigen och se vad det var. Vi kom till Rösegravfältet i Borgboda där det finns 6 st gravanläggningar. Det var en kort vandring på ca 300 meter enkel väg men passade väldigt bra för oss just då.
IMG_6193
Stigen är lätt att följa till skylten som berättar om fornminnesområdet. Efter det fanns det många små stigar att följa men vi svängde vi om vid röset. Så den tresidiga stensättningen med insvängda sidor får bli en annan gång. Totalt är stigen ca 600 meter lång och E på 2 år och M på 5 år klarade av att gå stigen utan problem. Och som ni ser på bilden fick de leda expeditionen. En passlig stig för ett snabbt äventyr efter maten 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.