Här kommer en samling över de vandringsleder jag bloggat om hittills, perfekt att få lite inspiration från om man vill hitta på ett äventyr med barnen 🙂
Höckböleholmen i Geta
En stig som även de minsta kan gå. Sommartid mycket vitsippor (i klass med Ramsholmen), Sommartid fridlysta blommar och höst fint bladverk. Just nu går får och kalvar på bete där.
Ingbyberget i Jomala (med utsiktstorn och stockbord)
En kort men mycket utmanande vandringsstig. Däremot ger den en stark äventyrskänsla både för stor och liten om man vågar gå ända upp vart utsiktstorn och stockbord finns. Äventyr för de som har lite större barn och perfekt för ”snabb” vandring.
Sålis i Hammarland (med utsiktstorn och stockbord)
En stig där man känner av historiens vindslag. Finns stockbord och utsiktstorn. 2-åring klarar av stigen själv men vid batteriet är det att hålla en vuxen i handen som gäller.
Storberget i Finström (med utsiktstorn och stockbord)
En tydligt utmärkt stig som leder fram till fin utsikt från utsiktstornet. Finns två stockbord för picknick. I torrt väder passar den för barn från 1,5 år.
Herrö (med utsiktstorn och stockbord)
Vill man gå stigen med barnvagn går det bra en bit eftersom vägen är mer än bilväg än en stig. Stockbord och utsiktstorn. Barn från 1,5 år kan gå denna själv men utsiktstornet är inte barnvänligt då det t.ex. är långt mellan trappstegen. Stigen är välbesökt och varje gång vi varit hit har vi mött åtminstone 5 andra äventyrare.
Bergö i Finström (med utsikstorn och stockbord)
En stig med markeringar med pilar i ögonhöjd som leder upp till utsiktstornet. Stockbord finns uppe på berget. 5-åring klarar att gå denna själv.
Godby Arboretum (med stockbord)
En stig med skyltar över vilka träd man ser längs med den vilket är kul. Finns picknick bord eller så avslutar man vandringen på Uffe på berget där det också finns det välkända utsiktstornet. 1,5 åring klarar av att gå denna.
Prästö (med utsiktstorn)
En stig med historisk miljö med mestadels välvårdad gräsmatta som sedan fortsätter in i en trollskog. ”Rundan” från grinden-trollskogen och vägen tillbaka kan man även gå då det regnar. Barn över 2 år klarar att gå leden obehindrat. För modiga barn och föräldrar kan man klättra upp för bergets trappa och besöka utsiktstornet. Då M var 3 år klarade av att gå själv upp till utsiktstornet även om jag gärna ville att hon skulle hålla mig i handen.
Kungsöbatteri (med utsiktstorn och stockbord)
En stig med miniatyrer över hur det sett ut tidigare, stockbord och utsiktstorn (med telefon mellan dessa två). Ett barn på 3 år klarar av att gå den själv.
Ramsholmen (med stockbord och bänkar)
En tydlig stig som är lätt att följa. Ett stockbord finns vid stigens början (eller slut) och längs med stigen finns bänkar att paus på. Lämpar sig för barn från 1,5 år.
Stenåldersbyn i Saltvik (med stockbord och bänkar)
En stig som verkligen inbjuder till lek. Min son E på 1,5 år klarar denna utan hjälp. Finns stockbord för picknick.
Borgboda (med bänk och stockbord)
En stig med verklig snickarglädje. Upp till borgporten passar stigen för barn över 3 år, men sista biten behöver barnet hålla någon i handen. Finns en bänk uppe på berget innan borgporten som passar för picknick. För vuxna och äldre barn fortsätter stigen på själva berget och där finns även en ett stockbord med fin utsikt.
Kasberget i Saltvik
En stig att njuta av orörd natur och en slående utsikt från marknivå på toppen av berget. En 4-åring klarar av att gå denna själv.
Picknickplatser i Bomarsund (med stockbord)
I Bomarsund finns 3 ställen man lätt kan ta sig med bil och som ligger nära varandra: Brännklintstornet, Djävulsberget och Notvikstornet. Utsikten på plats är slående och man måste hålla i barnen ordentligt men en fin plats att äta på. På alla tre ställen finns stockbord.
Kastelholm skogsstig (med stockbord)
En väl utmärkt stig med broar och plankor där det behövs. Leder ut till en udde var det finns ett stockbord. Barn från 3 år klarar av att gå denna själv. Den har inte höjdskillnader men varje gång vi gått den har det varit halt.
Bra sammanställt! Har haft nytta av dina inlägg inför många söndagsutflykter. Visit Åland med sina miljoner euro kommer inte i närheten 🙂
Hej Staffan!
Vad roligt att du haft nytta av inläggen 🙂 Hoppas att också kunna bidra med vandringsleder som inte är på fasta Åland under året 🙂
Tack för riktigt bra tips, vi ska verkligen försökta utforska några fler av dessa redan denna sommar och höst. Visste inte att flera av dessa ens existerade och precis som Staffan skriver ovan, mycket bättre sammanställt än vad större aktörer lyckas med. 🙂
Du skulle möjligtvis inte kunna markera ut ställena på google maps?
Skulle bli mycket enklare för åtminstone mig att förstå var dom ligger hör på ön.