Vandringsleder på Åland

Här kommer en samling över de vandringsleder jag bloggat om hittills, perfekt att få lite inspiration från om man vill hitta på ett äventyr med barnen 🙂

IMG_0289_fotor
Höckböleholmen i Geta
En stig som även de minsta kan gå. Sommartid mycket vitsippor (i klass med Ramsholmen), Sommartid fridlysta blommar och höst fint bladverk. Just nu går får och kalvar på bete där.

IMG_6712_Fotor
Ingbyberget i Jomala (med utsiktstorn och stockbord)
En kort men mycket utmanande vandringsstig. Däremot ger den en stark äventyrskänsla både för stor och liten om man vågar gå ända upp vart utsiktstorn och stockbord finns. Äventyr för de som har lite större barn och perfekt för ”snabb” vandring.

IMG_0206_fotor
Sålis i Hammarland (med utsiktstorn och stockbord)

En stig där man känner av historiens vindslag. Finns stockbord och utsiktstorn. 2-åring klarar av stigen själv men vid batteriet är det att hålla en vuxen i handen som gäller.

img_7082_fotor
Storberget i Finström (med utsiktstorn och stockbord)
En tydligt utmärkt stig som leder fram till fin utsikt från utsiktstornet. Finns två stockbord för picknick. I torrt väder passar den för barn från 1,5 år.

IMG_0822_fotor
Herrö (med utsiktstorn och stockbord)
Vill man gå stigen med barnvagn går det bra en bit eftersom vägen är mer än bilväg än en stig. Stockbord och utsiktstorn. Barn från 1,5 år kan gå denna själv men utsiktstornet är inte barnvänligt då det t.ex. är långt mellan trappstegen. Stigen är välbesökt och varje gång vi varit hit har vi mött åtminstone 5 andra äventyrare.

IMG_6741_Fotor
Bergö i Finström (med utsikstorn och stockbord)
En stig med markeringar med pilar i ögonhöjd som leder upp till utsiktstornet. Stockbord finns uppe på berget. 5-åring klarar att gå denna själv.

IMG_6795_fotor
Godby Arboretum (med stockbord)
En stig med skyltar över vilka träd man ser längs med den vilket är kul. Finns picknick bord eller så avslutar man vandringen på Uffe på berget där det också finns det välkända utsiktstornet. 1,5 åring klarar av att gå denna.

IMG_8526_fotor
Prästö (med utsiktstorn)
En stig med historisk miljö med mestadels välvårdad gräsmatta som sedan fortsätter in i en trollskog. ”Rundan” från grinden-trollskogen och vägen tillbaka kan man även gå då det regnar. Barn över 2 år klarar att gå leden obehindrat. För modiga barn och föräldrar kan man klättra upp för bergets trappa och besöka utsiktstornet. Då M var 3 år klarade av att gå själv upp till utsiktstornet även om jag gärna ville att hon skulle hålla mig i handen.

IMG_0132_fotor
Kungsöbatteri (med utsiktstorn och stockbord)
En stig med miniatyrer över hur det sett ut tidigare, stockbord och utsiktstorn (med telefon mellan dessa två). Ett barn på 3 år klarar av att gå den själv.

IMG_1684_fotor
Ramsholmen (med stockbord och bänkar)
En tydlig stig som är lätt att följa. Ett stockbord finns vid stigens början (eller slut) och längs med stigen finns bänkar att paus på. Lämpar sig för barn från 1,5 år.

Bild 1_fotor
Stenåldersbyn i Saltvik (med stockbord och bänkar)
En stig som verkligen inbjuder till lek. Min son E på 1,5 år klarar denna utan hjälp. Finns stockbord för picknick.

Bild 13_fotor
Borgboda (med bänk och stockbord)
En stig med verklig snickarglädje. Upp till borgporten passar stigen för barn över 3 år, men sista biten behöver barnet hålla någon i handen. Finns en bänk uppe på berget innan borgporten som passar för picknick. För vuxna och äldre barn fortsätter stigen på själva berget och där finns även en ett stockbord med fin utsikt.

IMG_6853_fotor
Kasberget i Saltvik
En stig att njuta av orörd natur och en slående utsikt från marknivå på toppen av berget. En 4-åring klarar av att gå denna själv.

Bild 22_fotor
Picknickplatser i Bomarsund (med stockbord)
I Bomarsund finns 3 ställen man lätt kan ta sig med bil och som ligger nära varandra: Brännklintstornet, Djävulsberget och Notvikstornet. Utsikten på plats är slående och man måste hålla i barnen ordentligt men en fin plats att äta på. På alla tre ställen finns stockbord.

Bild 1_fotor
Kastelholm skogsstig (med stockbord)
En väl utmärkt stig med broar och plankor där det behövs. Leder ut till en udde var det finns ett stockbord. Barn från 3 år klarar av att gå denna själv. Den har inte höjdskillnader men varje gång vi gått den har det varit halt.

Men komihåg att kolla skogsbässar efter ett äventyr!!!
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

4 tankar på “Vandringsleder på Åland

  1. Bra sammanställt! Har haft nytta av dina inlägg inför många söndagsutflykter. Visit Åland med sina miljoner euro kommer inte i närheten 🙂

  2. Tack för riktigt bra tips, vi ska verkligen försökta utforska några fler av dessa redan denna sommar och höst. Visste inte att flera av dessa ens existerade och precis som Staffan skriver ovan, mycket bättre sammanställt än vad större aktörer lyckas med. 🙂

  3. Du skulle möjligtvis inte kunna markera ut ställena på google maps?
    Skulle bli mycket enklare för åtminstone mig att förstå var dom ligger hör på ön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.