Junibacken, Skansen och Pop House Hotel i maj

IMG_2319_fotor
I söndags för en vecka sedan reste vi till Stockholm på minisemester. Vi hade bokat två nätter på Pop House Hotel för att besöka Junibacken (bloggsamarbete) och Skansen. Och som jag såg fram emot detta! Jag har längtat till att få bo på hotell, se på djuren på Skansen och få stiga in i Astrid Lindgrens värld. Äntligen skulle det bli av!

Jag hade gjort en miss med bokningen och på lördagkväll blev det lite kris då det inte fanns bilplats på varken Rosella eller Eckerölinjen. Så det blev snabba beslut och vi bestämde oss för att åka med Cinderella 9.15 från Mariehamn. Det visade sig vara ett bra drag för tidtabellen passade bra med barnens rutiner. Vi var framme i Stockholm 15.30 och så var det bara att köra 10 minuter med en enkel vägbeskrivning för att komma till hotellet (för oss blev det en liten omväg när djurgårdsbron var avstängd). Hotellet låg i samma hus som Abba the museum, precis vid Gröna Lund och vi parkerade bilen i ett garage tvärs över gatan. Gröna Lund hade öppet till 20 men det kändes som att utmana ödet när allt gått så bra hittills så vi såg på Fritt Fall genom fönstret och hade en lyxig hotellkväll istället. Jag var riktigt nöjd med vårt superior rum för det var tillräckligt stort för att få in en extra säng, en spjälsäng och barnvagnen utan att det kändes trångt. Så vi åt på rummet, badade badkar och njöt. Jag måste ge ett stort plus för hotellets sängar, tror jag aldrig sovit i en så här skön säng nånsin.
IMG_0637_fotor
På måndagmorgon regnade det men hotellet låg nära Junibacken så vi gick den lilla biten. Både min kompis som just besökt det och Daniela (som också bloggat om deras besök) hade gillat det så jag såg fram emot att se allt med egna ögon. Det som jag borde tänkt på innan var att man inte kunde ta med barnvagnen in, men det löste sig iallafall eftersom de sålde barnvagnslås i biljettkassan. Kläder osv. kunde man låsa in i boxar med hjälp av en 5 krona och sen var det bara att börja äventyret. I Junibacken får barnen stiga in i olika sagofigurers hus och i första rummet hittade vi hus som tillhörde Pettson och Findus, Mäster detektiv Blomqvist, Alfons Åberg, Karlsson på taket och många fler. Först när jag såg alla barn springa omkring som kalvar på grönbete tänkte jag ”Hjälp vilket Kaos!”. Men jag förstår att barn älskar detta för tänk att få stiga ni i alla figurers hus på riktigt. Det var underbart att se glädjen i M:s ögon när hon sprang hit och dit och nyfiket utforskade allt.
IMG_0652_fotor
Nästa på tur var Sagotåget och i kön hade jag tid att märka små detaljer som t.ex. Nils Karlsson pysslings dörr i väggen 🙂
Sagotåget är helt otroligt! Man sitter i en liten kupé och hör Astrid Lindgrens bekanta röst läsa texten som hon skrivit tillsammans med Marit Törnqvist. Texten skrevs mellan 1994-1996 och det är den sista text som Astrid gjorde. Till hennes röst får man åka runt i en fantastisk sagovärld som är så fin, välgjord och detaljerad att jag blev riktigt tårögd. Man får känna sig lika liten som Nils Karlsson pyssling, lika rädd som Skorpan i Bröderna Lejonhjärta och se Stockholm så som Karlsson på taket gör. Verkligen helt otroligt! Jag ville inte alls kliva av tåget, men det är ett åk per besökare som gäller.
Efter tåget blev det Pippis hus och Muminrummet. I Muminrummet kunde man se på en teaterföreställning, men den var fullsatt då vi kom dit. Det gjorde ingenting för det var fullrulle att sitta i en snäcka, jaga fiskar och att vara i muminhuset. Sedan var vi alla ganska trötta men handlade lite i den fina och välsorterade bokhandeln innan vi gick och vilade till hotellet.
Bild_fotor
Efter siestan var det regnuppehåll och vi gick till Skansen som låg bara några minuter från hotellet. Vi hann just och just upp till ”Allsång på Skansen” scenen innan det började regna igen. Vi hade regnkläder och det var skönt i regnet för vi hade i princip hela Skansen för oss själva och första parkett vid alla ställen. Den enda missen vi gjorde var att Akvariet stängde precis när vi kom dit, så det får bli till nästa besök. Efter ca 3 h var vi nöjda med Skansen.
IMG_0763_fotor
Det som var lite extra kul var att under tiden vi bodde på hotellet var idol 2015 i full gång på Cirkus på andra sidan gatan. Jag tyckte det var riktigt roligt att få en tjuvtitt på vem som gått vidare till Stockholm och gissa vem som kanske var Sveriges nästa idol. Däremot var det riktigt tråkigt att se de som storgrät efter att antagligen ha åkt ut. 😦

Nästa dag åkte vi tillbaka till Åland och kunde konstatera att det hade varit en väldigt lyckad resa. Att semestra i maj med gott om tid är tydligen vår grej! 🙂

(Som ni ser har jag inte lagt upp många bilder från resan. Det blev inte många bilder tagna och det fanns en poäng med att man t.ex. på Sagotåget fick man inte fotografera. Det var full fokus på det jag såg och barnen istället 🙂
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 thought on “Junibacken, Skansen och Pop House Hotel i maj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s