Naturreservatet på Höckböleholmen i Geta

Stigen på Höckböleholmen naturreservat är verkligen en doldis. Det finns knappt nån info om den på Ålands turistsidor eller ens en skylt så man vet var man skall svänga av från huvudvägen för att hitta den. Men den är väl värd att letas upp!

Så här hittar du hit: från Mariehamn kör du mot Godby/Geta. Efter ca 15 km svänger du vänster mot Geta/Ödkarby. Kör rak i 17 km och då ser du Havsvidden skylten på högersida och på vänster sida finns en busshållplats. Sväng vänster in på den lilla vägen direkt efter busshållplatsen. Så här ser det ut (så ingen skyllt eller dyl):
IMG_0353_fotor
På den vägen skall du köra ca 700m. Du kommer att köra förbi hus och garage och på vänster sida kommer sedan en äppelodling innan den gröna skylten till naturreservatet dyker upp:
IMG_0262_fotor
Parkera bilen här på den lilla parkeringen till höger innan vägen delar sig. Sedan är det bara att traska på stigen till höger. Efter 400m kommer du till en stor grind där naturreservatet börjar (finns också en trappa som går över stängslet).
IMG_0343_fotor
På vänster sida finns ett stort träd och tittar man in i det ser man att trädet en gång i tiden använts som grindstolpe.
IMG_0313_fotor
Stigen är till en början väldigt tydlig och bred men ju närmare man kommer ”Lastarudden” desto smalare och lite mer svår att urskilja blir den. Bilden ovan är strax innan ”Lastarudden” och här skall ni gå till vänster om man vill gå till den fina udden. Den är verkligen vacker. Det finns inga bord där men naturliga sittplatser överallt.
IMG_0289_fotor
Till Lastarudden är det 1,6 km från parkeringen.
IMG_0309_fotor
Vi gick inte hela stigen utan vände tillbaka vid den här skylten. På Höckböleholmen finns det, enligt en artikeln av Ralf Carlsson, många olika fridlysta växer så som KungsängsliljaLunglavLundslok, Adam och Eva och Myskmadra. (Hela artikeln som Ralf skrivit finns här: http://www.lyceum.ax/artiklar/ralf/v14/Nyan_140530.pdf). Nu när vi var där var det mest Vitsippor och Blåsippor. Längs med stigen finns fina stora träd och man kan t.ex. se ask, apel och hassel.

Vi svängde som sagt vid skylten men om man fortsätter förstod jag att man kommer till ett berg där det är fin utsikt över Bolstaholmsundet. Rundan till Lastarudden och tillbaka var ca 3,5 km lång och tog 1 h (med picknickpaus). Det gick bra att gå med E i bärsele på magen och M på 3 år ville på slutet gärna sitta uppe på axlarna. Men vet inte om det egentligen berodde på trötthet eller för att hon tyckte att det var roligt att sitta där uppe. 🙂
Stigen ger verkligen en rofylld och lugn känsla och när jag gick där tänkte jag på att det är så här det känns att gå i vårdad men ändå ”orörd” skog.
Förstår verkligen inte varför det inte står om den på info sidor om Åland.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

3 tankar på “Naturreservatet på Höckböleholmen i Geta

  1. Va duktig du är att ta dej runt på en massa fina ställen! Du inspirerar mig, även fast vi inte kommit längre än att prata om att vi oxo borde göra det.

    • Tack! Vad roligt att höra! Det är helt otroligt hur många fina stigar det finns runt om kring, speciellt på Åland. Bara att packa picknick med och så far ni 🙂

  2. Jag tror att ålänningar inte vill ha en massa turister rännandes på bästa ställena. Det finns hemskt dåligt med info om det mesta på Åland. Man måste bara veta om det. Själv har vi stuga på Lemland och det verkar också vara riktigt hemligt vad där finns. Nästan inga bilder hittar man på nätet heller, fastän där finns massor med fototurister varje år från världen runt. Men dom tycks vilja ha det ifred.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.