Stenåldersbyn – den g(l)ömda stigen

Vid Ålands högsta berg Orrdalsklint finns det stigar för alla åldrar. Till själva Orrdalsklint har jag varit några gånger men det är 4 år sen jag var uppe på toppen sist. Jag minns att det var svårt att hitta upp till trappan (som inte var i toppskick) som för en upp till en mäktig utsikt och ett litet hus. Minns också att det var markerat med vita stenar vart man skulle gå och att vi på vägen ner från berget yrade bort oss. Jag har också gått hela vandringsleden Långbergen men det är också ett tag sen. Men nu i mars har vi varit och gått en ca 1 km lång stig vid stenåldersbyn och det är verkligen en fin stig där det finns mycket för barn att upptäcka.
Såhär hittar du hit: Om du kör från Mariehamn tar du riktning mot Vårdö/Sund/Saltvik/Godby. Du kör bara rakt och en bit efter att du kört över Färjsundsbron kommer det en skylt på vänster sida som visar ”Ödkarby/Kvarnbo” sväng vänster in på den vägen. Efter ca 4 km kommer du till en rondell. I rondellen svänger du första till höger dvs. mot Rangsby/Långbergsöda/Tengsödavik och kör på den vägen ca 6 km (Efter ca 4 km skall du hålla till vänster och inte till höger mot Tengsöda). Du kommer att komma till en stor skylt för sevärdhet på vänster sida. Det står inget mer än en liten vit vägskylt ”Källsvedsvägen” bredvid den men det är här du skall svänga vänster in på grusvägen. Efter en liten bit kommer en träskylt du inte kan missa som det står ”Sevärt Långbergsöda Stenålder 1km” på. Sväng höger här och fortsätt tills du ser den här skylten:
Bild_fotor

Här parkerade vi bilen och stigen börjar precis bakom skylten där ni ser bron. Fortsätter ni på vägen mot Info/Parkering kommer ni till vart den långa stigen på 5,5 km börjar. Ännu lite längre fram på vägen kommer man till vart trappan till Orrdalsklint som fanns då för 4 år sen. Men här vid skylten är alltså stigen jag vill tipsa alla småbarnsföräldrar om.
Bild 2_fotor
Längs med den väl synliga stigen som M 3 år kunde gå själv utan problem finns både det mycket att se på.
Bild 1_fotor
Vi gick tills vi kom till den här ”byn” där det finns ett stockbord till vänster om bilden (ca 500 m in från var vi parkerade bilen). Sedan gick vi samma väg tillbaka och det var en passlig sträcka just den här dagen.
Lite lustigt är att fast jag varit och gått många stigar med M så hade jag helt glömt bort stenåldersbyn. Verkligen värd ett besök och vi kommer absolut att gå denna flera gånger!
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.