Borgboda- vandringstig med snickarglädje!

Idag har det verkligen varit fint väder här på Åland så jag och barnen for iväg på picknick till Borgboda. Uppe på Borgberget dit stigen går fanns det för ca 1000 år sedan en fornborg och längs med stigen finns det skyltar som berättar om platser och händelser.

Såhär hittar du hit: Om du kör från Mariehamn tar du riktning mot Vårdö/Sund/Saltvik/Godby. Du kör bara rakt och en bit efter att du kört över Färjsundsbron kommer det en skylt som visar ”Ödkarby/Kvarnbo” sväng vänster in på den vägen. Efter en bit på den vägen kommer du att köra förbi Vikingabyn och komma till en rondell. I rondellen svänger du första till höger dvs. mot Rangsby. Härifrån är det skyltat till ”BORGBODA”. Men första gången jag skulle hit missade jag den första skylten som finns på vänster sida vid ett stort träd. Så för att undvika att köra fel som mig så skall du hålla ögonen uppe mot vänster sida och ganska snabbt efter rondellen svänga höger mot Lagmansby och sedan till Bertby. Men kör sakta och följ skyltarna. Du är framme då du kommer till en sten som ser ut såhär (ar ca 20 min från Mariehamn):
Bild 7_fotor
På vänster sida finns parkering och det lilla röda huset som finns på bilden heter Idas stuga som också är en sevärdhet (men än har jag inte lyckats pricka in vandringarna när den är öppen).
Bild 8_fotor
Strax innan stenen på högersida börjar stigen och här finns också ett picknick bord. Sedan är det bara att börja traska. Stigen upp till berget är ca 600 m lång och bjuder på verklig snickarglädje.
Bild 13_fotor
Precis innan porten till borgen finns en superfin bänk. Här stannade vi och åt picknick för att sen vända tillbaka. Jag har med flit inte satt upp så mycket bilder på stigen hit upp för den som gjort stigen har verkligen visat på snickarglädje och det är något man skall se med egna ögon.
Bild 12_fotor
Framför bänken finns porten in till borgen. Det är ett tag sen jag gick runt hela borgen för jag tycker inte resten av stigen är speciellt barnvänlig.
IMG_8677_fotor
Men om man går den vägen finns det ett picknick bord med fin utsikt. Bordet är precis vid bergssluttningen/stupet så man skall vara väldigt aktsam om man väljer att gå stigen runt borgen, speciellt med småbarn.
IMG_0772_fotor
Idag var det så här fint att gå den lilla stigen på 1,2 km till bänken. Jag tycker stigen funkar bra att gå med småbarn även om det är rätt brant sista biten. Men M (3 år) klarade att gå den själv och för mig funkade den också utan problem med Lillebror i bärsele på magen.
Rekommenderar den varmt och som sagt håll ögonen öppna och beundra snickeriet på stigen 🙂
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 tanke på “Borgboda- vandringstig med snickarglädje!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.