Runebergstårtan

IMG_2373_fotor
Idag är det Runebergsdagen och då hör det till att äta Runebergstårtor. När jag var liten gillade jag inte dem alls men nu tycker jag att de är riktigt goda. Jag har lagat bakelserna i muffinsformar men för mig har en ”riktig” Runebergstårta formen av ett upp och nervänt glas. Så fjol blev jag riktigt glad när jag såg att formen från barnmatsburken skulle passa perfekt att laga dem i. De blir mindre än orginalet men man kan äta desto fler istället 😉

I år gjorde vi Runebergstårtor efter det här receptet från Visit Porvoo.fi och det blev 8 tårtor i formen för barnmatsburkar och 5 tårtor i muffinsformar. Jag vispade allt i min underbara Ankarsrum. Så här är receptet och hur jag gjorde:

Vispa 100g rumstempererat smör (eller så gör du som jag och tärnar upp det och låter maskinen gå tills det är lite mer medgörligt) och 1 dl socker till en smet. Vispa ner 1 ägg. Häll i 50 g finhackad mandel (är 1 dl hela mandlar (efter att ha kört dem i mixern blev det ca 1,5 dl finhackad mandel), 1,5 dl skorpmjöl, 1,5 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver och 1 tsk kardemumma och vispa lite till. Vispa ner 1 dl ovispad vispgrädde. Vispa ner 2 msk pressad citronsaft. Klicka ut smeten i formarna (de stiger ca 25% så ha det i tanken) och grädda i 200 grader i ca 25 minuter. Rör ihop florsocker och vatten till en tjock glasyr (behövs inte mycket). När tårtorna svalnat kan man fukta dem med saft eller punsch. Sedan klickar man lite hallonsylt på varje tårta och ringla kristyr runt sylten.

Ifjol blev våra riktigt bra förutom att jag kunde lagt lite mer saft på dem. I år däremot tycker jag de blev lite smuliga och bleka i färgen men de smakar gott. Men det är väl som de skriver i Vasabladet (Tack Pia för delningen!) att i­ngen lyckats baka den perfekta Runebergstårtan förutom fru Runeberg själv. 🙂
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.