Sött: Knäck i micro

IMG_9807_fotor
I år har jag lagat knäck. Men jag har ingen termometer och med två barn så är det inte riktig läge att pricka in nåt kultest. Så jag blev riktigt glad när jag hittade ett knäckrecept man kunde göra i micron.
Så jag la i 1 dl ovispad vispgrädde, 1 dl strösocker och 1 dl brödsirap i en hög glasform (inte plast!!!) och rörde ihop det. Sen in i micron på full effekt (800W). Det receptet jag hade funkade inte i vår micro. Så det krävdes 4 försök för att få till den och ni kan själva fritt fantisera i vilken ordning jag gjorde försöken:
7 min – knäck som måste ätas med sked då det inte lossar från formarna
8 min – hårdmjuk knäck som låssar från formen och är lite seg- perfekt enligt mig
10 min – stenhård knäck som är näst intill omöjlig att tugga utan att dra med plomber
12 min – kolsvart illaluktande knäck och då inser man att det faktiskt går att bränna saker i micron.
Oavsett hur många minuter ni lägger den i micron så ha på grytvantar när ni tar ut skålen!
IMG_9804_fotor
Sen är det bara att hälla upp knäcken i formar. Det brukar vara lite knepigt. Man kan försöka hälla knäcksmeten i en sirapsflaska och spritsa ut den i formarna istället (men ha grytvante när du klämmer ut smeten då flaskan blir varm). Vi hade ingen tom sirapsflaska så tänkte testa att hälla ut knäcken på ett bakplåtspapper för att sedan då den svalnat forma knäcken till bollar. Bollarna skulle jag lägga i formarna och sen formarna in i ugnen en kort stund för att få fin och platt yta.
IMG_9810_fotor
Det tog en tid innan knäcken stelnat så mycket att jag kunde forma bollarna. Men jag tyckte de såg så fina ut, så det blev inget in i ugnen utan de fick vara så. När de sen stelnat lite till så kom jag på att jag kanske borde lagt i lite krossad mandel efter att smeten vart i micron eller strött på lite på de färdiga bollarna när de ännu var klibbiga. Men det får bli en annan gång 🙂
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.