Rosor som tändbitar

IMG_8890_fotor
För några år sedan fick vi en present som jag inte riktigt förstod vad var först. Men när det gick upp för mig att det var tändbitar som var gjorda av äggkartonger tyckte jag det var en härlig idé. När vi sen testade dem var de dessutom riktigt bra att få igång en brasa med. Sen dess har jag gjort egna lite nu och då. Denna ”vinter” har jag inte gjort några ännu och fick iver att göra dem igen när jag såg bild på dem i pysseltidningen. De är lätta att göra och det som behövs är äggkartonger och lite stearinstumpar (och nåt att smälta dem i).
IMG_9524_fotor
Man river loss ”äggkopparna” och så använder man resten av äggkartongen att fylla kopparna med.
IMG_9530_fotor
Jag snyggade till kopparna lite genom att riva dem jämna och sen rullade vi remsorna och petade in i koppen. Remsorna räckte inte till alla koppar men vi petade ner rester från kartongen och det fungerar självklart lika bra (även om det inte såg lika snyggt ut). Det här med att riva, rulla och fylla kopparna är något som småbarn kan vara med och göra (M har just fyllt 3 och klarade det galant). Vartefter de var klara så la vi dem på en bakplåt (med bakplåtspapper).
IMG_9540_fotor
Sedan satte jag stearin i en konservburk och smälte det i ett vattenbad på spisen. De rosor vi fick i present var helt täckta av stearin men det är inte de jag gör. Försökte doppa dem första gången men efter några försök som slutade i svordomar och att rosen upplösts och simmade runt i stearinet istället så gav jag upp. Jag testade istället att bara doppa ovansidan lite lätt (som de på översta bilden). Men det tar ganska länge och fungerar förstås inte på dem med rester i. Så nu gör jag istället så att jag tar på mig en grytvante och häller ut stearinet ur konservburken. Jag brukar inte hälla så mycket i varje ros utan bara så att de nu får lite stearin på sig. Därför har jag dem på en plåt med bakplåtspapper så är det inte så farligt om man spiller på plåten. Sen får stearinet stelna och sen är de klara att användas.
Vill man göra en lyxvariant av dem kan man använda enbart rött stearin och då får de lite mera ros effekt. De rosor vi fick i present var i rött stearin och de såg verkligen fina ut i jämförelse med de som vi lagar med vanligt vitt stearin. 🙂
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 tanke på “Rosor som tändbitar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.