När förlossningen kommer med ett brev på posten

IMG_9026_fotor
Jag har tidigare skrivit om min förlossningsrädsla och allt arbete hade faktiskt gett resultat. Jag kände mig redo för att klara av en förlossning. Men det blev inte riktigt så. Här på Åland görs ett sent rutin ultraljud på alla gravida i vecka 36-37 och där konstaterades det att mitt bäcken och barnets storlek inte gick ihop. Så ett planerat kejsarsnitt var det enda alternativet. Istället för att fundera när förlossningen skulle börja och hur den skulle gå till kom det nu hem ett brev på posten som berättade allt. Det kändes väldigt konstigt. Så det blev att ställa om sig och förbereda sig på ett kejsarsnitt istället. Det som slog mig direkt var att förlossningsplanen måste göras om. Den jag hade skrivit i början på sommaren var inte aktuell mer då mycket inte gällde vid kejsarsnitt. Jag försökte hitta en blankett för ”förlossningsplan för kejsarsnitt” på nätet men hittade inget. Så jag gjorde upp en egen blankett som såg ut så här:
———————————————————————–
Förlossningsbrev för planerat kejsarsnitt

Namn:
Personsignum:
Medföljare:
Tidigare födslar:

Viktiga saker för mig är: 

Min graviditet hittills:

Hur jag känner inför det planerade kejsarsnittet:

Under min vistelse på sjukhuset innan kejsarsnittet önskar jag:

Under kejsarsnittet önskar jag:

Efter kejsarsnittet önskar jag:

Under min vistelse på sjukhuset efter kejsarsnittet önskar jag:

Min inställning till amning är:

Övrigt jag vill förmedla:
——————————————————————————-
Jag skrev de absolut viktigaste sakerna med fet stil så att de som läste planen inte skulle missa dem. För även om jag som föderska är passiv under kejsarsnittet kände jag att jag behövde få fram vissa saker för att få den här förlossningen att bli så bra som möjligt. 🙂
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

7 thoughts on “När förlossningen kommer med ett brev på posten

  1. visst är det en så märklig känsla den där sekunden man får veta NÄR det blir kejsarsnitt!?
    Det är 8 veckor sedan mitt andra snitt, och då ringde en barnmorska från gyn en dag tidigare än sagt (det skulle ta två dagar innan svaret från fostervattenprovet skulle komma) och berättade att jag skulle komma in samma kväll och bli snittad morgonen efter. HUR märkligt är det inte! 😀

  2. Förstår att det måste kännas konstigt! Kanske är liknande känsla som när man ska bli igångsatt. Men som tur är så får man ju världens finaste skatt oavsett hur den kommer ut! 🙂 Lycka till när det är dags!

  3. Smart av dej att laga ett eget brev då. Jag blev ju igångsatt första gången och då kändes det oxo lite konstigt att ha en bestämd dag och tid att ”börja”. I o me d va d så jätte spännande den här gången när, var och hur det skulle starta.

    • Ja, jag kan tänka att igångsättning är lite samma känsla. Konstigt när det annars är mamman som inte vet när det skall köra igång men både med snitt och igångsättning är det babyn som ligger ovetandes i magen. :I

  4. Grattis till sonen för det första 🙂 och vilken bra lista du gjort. Den ska jag komma ihåg att tipsa om de som behöver en bra mall.
    Kan tänka mig att det blir en liten omställning med att veta exakt på förhand när det ska ske men huvudsaken allt gick bra för er.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s