Experimentet: Rönnbärssaft

IMG_7431_fotor
Jag har hört nånstans att om det är mycket rönnbär kommer det bli en kall vinter med mycket snö… Jag vet inte hur träden ser ut hos er men här hos oss så är det massor, verkligen massor, av rönnbär på rönnen i år. Så får se hur vintern blir. Men jag blev lite nyfiken på vad man kunde göra med rönnbär förutom gelé som jag sett att de sålt tidigare år på Skördefesten (som ordnas nu i helgen). Så jag bestämde mig för att pröva på att laga rönnbärssaft. Jag var mycket skeptisk efter att jag åt ett bär, men tänkte att det i allafall kunde vara kul att testa. Så vi plockade en korg med rönnbär. Sen skulle de ”resas” och vi gjorde som så att vi bara drog bort bären så de blev en och en i bunken, de små kviständorna på nån cm fick vara kvar. Både att plocka och att rensa bären är något jag varmt rekommenderar att man gör tillsammans med barn. De är relativt lätta att plocka bara man håller ner kvistar eller lyfter upp barnet och själva rensningen funkar jätte bra då bären är så hårda att de inte mosas av lite hårdare behandling 🙂
Totalt var det 2,3 kg bär vi plockade efter att de rensats. Allt sattes i en påse och så fick de ligga i frysen 1 dygn (egentligen ska man vänta på att det varit 3 frostnätter men testade göra såhär istället).
IMG_7464_fotor
Så tog jag fram en mega kastrull och lade alla bären i den och la till 2,5 liter vatten och lät det koka i 15 minuter. Kastrullen fick stå med lock och bär och dra ett dygn. Sedan silade jag saften utan att trycka på bären och totalt blev det 1,5 liter saft. Saften kokade jag upp tillsammans med 1 kg socker. Jag lät det koka 10 minuter och skummade av det under tiden. Nu var det bara att vänta på att det skulle svalna så man kunde hälla upp det på flaska och förstås provsmaka!
IMG_7474_fotor
Av 2,3 kg bär blev det totalt 3,75 liter färdig saft som man sen behöver spä ut ganska mycket för den är väldigt stark. Jag var ganska skeptiskt till detta dels för att rönnbär är väldigt sura och dels för att jag inte riktigt gillar recept där man skall vänta flera dygn på resultatet. Men jag måste ändå säga att saften smakade mycket bättre än vad jag trodde. Först. Men efter att den första flaskan var slut så hade jag fått rönnbärs behovet mättat och tyckte sen inte alls om den. Så experimentet var kul att prova på men tror inte jag blir nån storkokare av rönnbärssaft hur hälsosam och full av C-vitaminer den än må vara. 😉

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 tankar på “Experimentet: Rönnbärssaft

  1. Det sägs också att rönnen inte bär två bördor samma år, dvs mycket bär och mycket snö. Vad ska man sen tro på… Kan det vara skillnad i finska och svenska spådomar?
    Får invänta vintern och konstatera fakta 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.