Äntligen! Sega Choklad Cookies!

IMG_7570_fotor
Jag vet inte hur många recept jag prövat för att få till goda sega choklad kex här hemma. Ända sedan jag var i New York och åt himmelskt goda kex har jag drömt om att kunna laga dem själv. I år har jag testat xx antal olika recept där jag både följt recepten slaviskt, modifierat recept och även gjort helt egna. Vissa har haft udda ingredienser, med vissa skulle smeten vila i kylskåp och andra så blev egentligen bara hårda vanliga kex fast det utlovades ”bästa sega kexen”. Så gissa om jag blev glad när jag i tisdags gjorde en smet som faktiskt blev de bästa kexen hittills! Så här kommer receptet som just nu toppar min ”Sega Choklad Cookies” lista och grunden till receptet är från Bli min jäst 🙂 Receptet på kexen blev till under bakningen så det blev lite udda beskrivning på hur man gör dem men i slutändan blir det två olika kakor från en smet.

Ingredienser till 25 kex:
150 gram smält smör
3,5 dl socker
2 msk mörk sirap
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4,5 dl vetemjöl
0,5 tsk matsoda
0,5 tsk salt
120 g hackad choklad
2 st hackad dubbel daim á 56 g
(4 msk ögon kakao)

Så här gjorde jag:
Jag satte ugnen på 175 grader (inte varmluft) och smälte 150g smör i en kastrull. Lät det svalna lite och blandade i 2 msk sirap, 3,5 dl socker och 1 tsk vaniljsocker i kastrullen. Sedan rörde jag ner äggen. Här på Åland så är äggen just nu väldigt små så jag tog 2 ägg och två äggulor men om man har normal stora ägg räcker det med ett av var. Sedan satte jag smeten i en större skål (eller så tar du en stor kastrull från början och blandar allt i den) och hällde i 4,5 dl mjöl, 0,5 tsk salt, 0,5 tsk matsoda, en påse Fazer färdig hackad choklad  (120 g) och två hackade dubbel Daim stänger (totalt 112 g). Blandade ihop allt och smeten blev väldigt klibbig. Så jag tog två matskedar och klickade ut 5 klickar med en rågad matsked smet vardera på en plåt. In i ugnen och efter 10 min tog jag ut dem. De hade knappt nån färg, var väldigt mjuka och hade brett ut sig till ca 12 cm stora platta kakor. Lyfte hela bakplåtspappret bort från plåten till en hög med dagstidningar så att de fick svalna utan en varm plåt under (gjorde så med alla kex). Gjorde totalt 15 ljusa kakor. Men tyckte de var ganska tunna och ville ha lite mer färg på dem så i smeten som var kvar i skålen lade jag i 4 msk ögon kakao och rörde om.
IMG_7561_fotor
Nu blev smeten lätt att arbeta med så nu kunde jag ta en matsked smet och rulla i handen och lägga dem på plåten. Smeten som fanns kvar räckte till 2 plåtar kex, alltså 10 kakor.
De ljusa blev 12 cm stora men de mörka blev lite mindre (9 cm) men lite tjockare. Tänk vad 4 msk kakao kan göra! Sen när alla kexen svalnat blev det dags att smaka. De ljusa är lite mer sega och tunna medan de mörka är lite mindre och tjockare, men de är båda riktigt goda! Så nöjd med resultatet!
IMG_7566_fotor
Skulle jag göra dem idag på nytt skulle jag säkert inte kunna låta bli att dela på smeten och lägga i 4 msk mer vetemjöl i den ljusa smeten bara för att testa hur en tjockare variant av de ljusa kexen skulle bli. De mörka blev helt enkelt mer lika kexen vi åt i New York då de var lite tjockare.
Oj, Nu blev jag sugen på att ta ett kex till! 😉
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 tankar på “Äntligen! Sega Choklad Cookies!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.