Att sy ett Babynest som går att tvätta

IMG_6567_fotor
Redan när jag väntade M så slog tanken mig att sy ett babynest, men då blev det aldrig av. Så nu tog jag tag i saken och sydde ett litet ”sovbo” till babyn i magen. Jag ville ha ett babynest som skulle gå lätt att tvätta (de flesta som jag sett har nämligen varit helt fastsydda), fyllningen skulle vara skyddad, vara så stadigt att man kan flytta nestet med barnet i och kunna använda det som skötbord. Detta projekt blev kantat av många misstag och jag borde ha tänkt igenom och planerat det bättre från början innan jag satte igång.
IMG_7460_fotor
Jag började med att göra upp en liten preliminär skiss på hur det skulle se ut och for iväg till tyger och sånt för att handla. Här kom första missen: Man ska ju också ta med skissen till butiken. Tanken var att göra en innerkorv som man lätt kunde dra ut och ha en tjock madrass som är stadig men som går lätt att ta bort för att tvätta tyget på babynestet. Sen tänkte jag att det skulle vara en bra idé att göra hela den övre delen med plastad frotté (under vita tyget) för att skydda madrassen och vadden i korven. Men att sy i plastad frotté är väldigt jobbigt, skulle inte göra om det igen.

Till babynestet jag gjorde behövs:
100 cm x 105 cm plastad tunn frotté
100 cm x 105 cm vitt lakanstyg
100 cm x 105 cm moln mönstrat trikåtyg
50 cm x 60 cm x 4 cm skumgummimadrass
4,5 meter kantband (bättre för mycket än för lite)
4 meter snöre (samma här: bättre för mycket än för lite)
42 cm x 225 cm vitt lakanstyg (blir innerkorven runt babynestet)
2 kuddar Gosa Dåsa med 600g fyllnadsvikt var (blir innerkorvens stoppning)
Tråd

Jag ritade först upp skissen på ett papper så jag hade en mall att klippa av (lättare att rita halva skissen och lägga den mot dubbelvikt tyg). Klippte ut det i moln-, lakans- och frottéplasttyget. Lade dem på varandra på golvet så att molnmönstret pekade uppåt, sedan lakanstyget och sen frottén med plastsidan uppåt (dvs. det barnet skulle ligga på nedåt). Sedan nålade jag fast dem och sydde den yttre kanten (A enligt min skiss) och de små innerkanterna (B enligt min skiss). Men som jag skrev tidigare är det en pina att sy i plastadfrotté. Syfoten biter sig fast i plasten och det tog evigheter att få det bra. Men när det är gjort svänger man den stora påsen ut och in så att man ser molnmönstret och det vita lakanstyget (med frottén under).
IMG_6561_fotor
Jag vek in öppningen (C enligt skissen) och nålade fast 4 remsor av kantbandet (som jag ziczakat och sytt in ytterkanten på) med jämna mellanrum på innersidan så att man skulle knyta fast öppningen när madrassen var på plats (skulle varit bra att ha sytt in lite fler kantband för att man inte skall se madrassen). Sedan sydde jag med raksöm över när det var färdig nålat.
IMG_6562_fotor
Nästa steg var att göra en tunnel i varsin ända på babynestet där jag skulle trä in ett snöre för att enkelt kunna öppna och ta ut den vadderade korven om tyget behöver tvättas (D enligt skissen). Så det var bara att vika in några cm och sedan sy med raksöm runt för att lämna ett litet hål där man trär in snöret (lämna inte hålet på samma ställe var molntyget och lakantyget möts).
IMG_6560_fotor
Sedan Nålade jag fast ett kantband runt hela babynestet (E enligt skissen) så att det överlappade både molntyget och det vita tyget. Jag sydde med raksöm längs med kantbandets ytterkanter så att det blev som en tunnel i mitten på kantbandet längs med babynestet. Sedan trädde jag ett snöre genom hela tunneln (så man kan dra ihop korven och få det ombonat). Sist så la jag ner hela babynest påsen och lade madrassen på den för att nåla fast de tre tygena så att det blev en ficka var madrassen skulle vara. Den blev ca 8 cm större än själva madrassen så att den lätt skulle få rum. Sedan sydde jag med raksöm efter de tre linjerna jag nålat upp (F enligt skissen). Så var påsen till babynestet klart.
Den vadderade innerkorven sydde jag av 42 cm x 225 cm vitt lakanstyg och gjorde precis som med babynestet en tunnel i varsin ända så att man lätt kunde snöra fast det. Snörde fast ena ändan och så fyllde jag upp med innehållet från 2 kuddar Gosa Dåsa (totalt blev det 1200g fyllnadsvikt) och snörde fast.
IMG_6563_fotor
Sedan lade tänkte jag att det skulle gå lätt att bara dra igenom den vadderade korven i tunnen på babynestet… Men återigen så var den där plastadefrottén där och stoppade upp. Men efter lite kämpande var den på plats. Madrassen gick däremot jättelätt att sätta på plats. Det jag inte tänkt på var att molntyget var i trikå och då förstås stretchar. För mig var det tur att det gjorde det eftersom det blev lite problem när korven skulle på plats men annars kan det vara bra att man har ett tyg som inte stretchar så att det man sytt håller de mått man tänkt.
IMG_7420_fotor
Därefter knöt jag fast kantbanden till madrass öppningen och tog snöret som jag trätt igenom i kantbandetstunneln och snörde åt allt vad det gick och babynestet var äntligen klart. Puh. Blev det som jag tänkte? Ja, jag tycker det blev bra till sist men skulle jag göra om det idag skulle jag strunta i den plastade frottén (ingen överraskning precis), göra det lite längre och lite smalare (typ madrass med måtten 45 cm x 70 cm), sy in fler kantband för öppningen till madrassen (eller använda knäppen som bodysar har), göra vaddkorven lite smalare och använda mig enbart av tyg som inte stretchar. Att sy det tog mycket längre tid och var mycket krångligare (endast pga. plastade frottén) än vad jag tänkt mig men jag är ändå väldigt nöjd med slutresultatet. Dessutom har jag ett babygym som man ställer ovanför barnet och testade att ställa det ovanför babygymmet och det fungerade, så nu har babynestet en funktion till som jag inte tänkte på från början. IMG_6565_fotor
Nu hoppas jag bara att babyn gillar det! 🙂
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

4 tankar på “Att sy ett Babynest som går att tvätta

  1. Pingback: Bästa babyskyddet 2018 – Det perfekta skyddet för din bebis • Barnlandet

  2. Pingback: Bästa babynest 2018 – Mysig sovbädd för den lilla när den är som säkrast • Barnlandet

  3. Pingback: Bästa barngrindarna 2017 - Stort test av 9 olika grindar

  4. Pingback: Bästa snowracern 2018 – Full fart i backen! • Barnlandet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.