Kakan som garanterat stillar sötsuget

IMG_7299_fotor
Under sommaren sände TV4 repriser på programmet ”halv 8 hos mig” och vi råkade se ett avsnitt där Maria från Dalsland gjorde en ”mörk chokladkaka med nötknäck” som såg så god ut. Så i förrgår testade vi receptet. Tycker inte den var speciellt mörk och inte knäckig (mera mjuk kola) men den är verkligen god! Kakan är väldigt söt för till och med jag kunde bara äta en bit men det är väl det man egentligen skall äta och inte proppa i sig flera som jag annars brukar göra 😉

Jag gjorde nästan som original receptet och såhär gjorde jag:
Blanda ihop
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
I en skål och sätt sedan i
100 gram smält smör
2 ägg
och rör om tills det blir en jämn smet och häll den sen i en smörad och bröad form med avtagbar kant. Strö över
100g hackade nötter (jag hade mandel, hasselnöt och valnöt)
och in med kakan i nedre delen av den 175 grader varma ugnen i 30 minuter.
Sedan innan 30 minuter har gått gör du knäckglasyren och då blandar du
1 dl strösocker
1 dl ljussirap
1 dl vispgrädde
i en kastrull och när det kokar tar du tid och stormkokar det i 5 minuter. Rör om hela tiden och sen tar du bort den från plattan och rör ner
2 tsk vaniljsocker
1tsk smör
Sedan häller du den varma såsen över kakan och in i ugnen igen 7 minuter till. Glasyren puttar på kakan, rör sig och är lös när du tar ut den ur ugnen. Jag strödde på lite till hackade nötter och sedan är det bara att vänta tills kakan svalnat.
IMG_7343_fotor
Och nej, jag orkade inte vänta och jag måste skära bort kakan från den avtagbara kanten för den satt verkligen fast. Så jag åt den alltså sådär halv ljummen men igår hade den varit i kylskåpet över natten och då fick den lite segare konsistens, men jag kan faktiskt inte säga vilket som var godare. Det enda som jag tror jag ändrar på tills nästa gång är att lägga lite mindre glasyr på kakan så att den inte blir så jätte söt och att smöra och bröa formen bättre. Ett nytt recept att lägga i receptboken helt enkelt 😀
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.