En nyfunnen vän: Jordgubbsmarängtårta

IMG_6091_fotor
Jag fick boken ”Min trädgård är en fest” i födelsedagspresent och i helgen testade jag att laga en jordgubbsmarängtårta från den boken. Eller rättare sagt så skulle jag försöka följa receptet men hittade inte riktigt alla ingredienser till den i butiken, så fick improvisera lite. Jag är inte så stor anhängare av recept som man måste hålla på med flera dagar men den såg så god ut på bilden i hans bok att jag ändå ville försöka mig på den. Och det är absolut värt det! Resultatet blev jättebra och det är en enkel tårta att göra även om man måste ha lite framförhållning! Receptet skall räcka till 8-10 personer men det är nog nån som hårdbantar isåfall för tycker den funkade bra till 4 normalt sötsugna personer efter en middag. Original receptet finns här (efter alla klädbilder) men min version av det är så här:

Marängbottnar:
150 g skalade mandlar (skall bli rostade mandlar så hittar du det direkt kan du köpa det)
2 dl mörkt muscvadosocker
2 dl strösocker
6 äggvitor
1 msk majsstärkelse (märket Maizena)
1 msk vittvinsvinäger

Fyllning:
1 kg jordgubbar (räcker med mindre beroende på hur mycket garnering du vill ha på tårtan, på min blev det ca 250 g kvar men de var goda på sidan om de också)
5 msk florsocker
5 dl vispgrädde

IMG_6090_fotor

DAG 1
Först satte jag mandlarna på en bakplåt och ställde in dem i ugnen vred ugnen till 175 grader och när ugnen var uppvärmd till det tog jag ut dem. Då var de lite bruna i färgen. Sedan skruvade jag ner ugnen till 125 grader. Det är bra om man har tid att göra mandlarna innan så de hinner svalna innan man skall mixa dem. Den framförhållningen hade inte jag. Mandlarna mixade jag först grovt och tog ut ca 3 matskedar och fortsatte mixa resten till smulor/mjöl. Sedan var jag oerhört glad över min Ankarsrum (det är jag i och för sig alltid) när man skulle börja vispa själva marängen. Så i med äggvitorna och vispa de till hårt skum. Sedan hällde jag i strösocker, muscvadosocker, majsstärkelse och vittvinsvinäger och sen vispade jag (alltså Ankarsrum) den ganska länge tills den blev blank och hård. Sen vände jag ner mandelmjölet och 1 msk av de grovhackade mandlarna. Sedan gjorde jag en ganska stor miss: Jag var rädd att marängen inte skulle bli jämn gräddad om jag skulle satt två påtar i ugnen så jag smackade ut 2 plättar med maräng på samma plåt. Det såg bra ut ända tills jag satt de i ugnen och de bredde ut sig lite till och smalt ihop i varann. Men det störde inte mig. Bottnarna såg kanske inte så snygga ut men det blev i allafall jämnt gräddade 😉 I den 125 gradiga ugnen gräddade jag dem i 75 minuter. Sedan stängde jag av ugnen utan att öppna luckan och de fick vara där ca 24 h tills tårtan skulle serveras.

DAG 2
Noppade jordgubbar och mixade 250 g och pressade det genom en sil (ca 4 dl). Blandade 2 msk florsocker i såsen och lät den stå en stund. Sedan vispade jag 5 dl grädde och 3 msk florsocker. (Detta kan du göra lite innan men vänta med nästa skede strax innan servering). Blanda jordgubbssåsen och grädden som hastigast med slickepott och sen börjar du med själva tårtan: Marängbotten-Jordgubbsgrädde-Marängbotten-Jordgubbsgrädde. Överst på tårtan där det nu finns jordgubbsgrädde lägger du resterande jordgubbar lite fint. Jag satte den största jordgubben i mitten och sen halverade jag de andra och radade runt. Sedan strödde jag resten av de grovhackade brända mandlarna över tårtan. Ungefär här upptäckte jag att jag missat lite i receptet. De resterande mandlarna skulle ha strötts på marängbottnarna innan de gick in i ugnen… men det funkade bra såhär också.
IMG_6087_fotor
Tårtan tyckte jag om och åt 3-4 portioner, tårtan växer smak mässigt för varje tugga på nåt konstigt sätt så man vill bara ha mer. Det som var lite jobbigt var att den är riktigt svår att skära för den är ganska hård. Så med vanlig kakspade så blir tårtan att se ut som en massaker så en kniv och kakspade är att rekommendera. Sen att äta den går bra med sked 😉

Vill man ha en tårta med mera höjd är det bara att laga flera bottnar och mer fyllning 🙂
Lycka till! 🙂
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 thoughts on “En nyfunnen vän: Jordgubbsmarängtårta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s