Äggljus till påsk

IMG_3009_fotor
I söndags var jag riktigt arg. Jag hade just varit och handlat till butiken och när jag kommer hem upptäcker jag att alla ägg vi har hemma är gamla (här på Åland skriver man inte ut datum på förpackningen utan man måste antingen komma ihåg vad som stod på en lapp i hyllan eller göra vatten testet), inte så lyckat när vi skulle göra köttbullar. Så tillbaka till butiken igen för ett paket ägg, ARGH! Men jag tyckte synd om 10 äggen så jag tänkte att jag kunde åtminstone pyssla något med skalen till påsken. Det fick bli äggljus.
IMG_2992_fotor
Så jag hackade alltså av ena ändan på ägget och tömde ut innehållet. Jag sköljde ur ägget och lät det torka i äggkartongen. Sedan plockade jag lite små sten och knöt fast en ljusveke i dem och firade ner dem i varsitt ägg. Vi har en bruk med lite ljusstumpar och i den hittade jag några rosa och röda stumpar som jag smälte (tog en konservburk och lade i stearinet och lade burken i en kastrull med vatten). Med ena handen tog jag tag i ljusveken så den skulle vara rak och med en pannlapp i den andra handen tog jag tag i konservburken och hällde det smälta stearinet i äggskalet. Sedan var det bara att vänta att stearinet stelnade igen och sedan var de klara att använda.
IMG_3018_fotor
Jag hade ganska tjock veke och fyllde upp med stearin ganska högt i äggen. I efterhand skulle jag nog ha haft en smalare veke och inte fyllt upp så långt så man kunde brutit bort lite mer av äggskalet och fått en bredare öppning för nu blir äggskalet svart på insidan. Men de fungerar bra att ha i äggkopparna av sten som vi har hemma som dekoration nu till påsk för en liten stund. Men som alltid, komihåg att ha ljuset under uppsikt när det är tänt och att blåsa ut dem när du går från rummet 🙂

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.