Gör nya kritor av kritstumpar

IMG_1401_fotor
Jag hittade en burk med kritstumpar i, ni vet en såndärn brokig blandning av att man ritat så mycket med kritan att det bara är en ända kvar eller att kritan brutits av och att det blivit en stump kvar som man knappt kan hålla i handen. Så jag bestämde mig för att göra nya kritor av dem.
IMG_1805_fotor
Jag la kritor som hade liknande färg i stjärnformade silikonformar och stoppade dem i ugnen på 200 grader i ca 8 minuter (detta var för länge!). Formarna jag använde var jag inte rädd om eftersom de tidigare hade hamnat i diskmaskinen och blivit förstörda till att användas till bakning. Det går förstås precis lika bra med vanliga muffinsformar av papper för det kan hända att kritorna missfärgar silikonformar. Det jag dock gjorde fel var att jag hade dem för länge i ugnen. Hur länge du skall ha dem i ugnen beror på hur mycket kritmassa du har och det är enfördel att hacka kritorna först (vilket jag inte gjorde) men stå vid ugnen och ha kolla på dem för blir de för länge delar sig färgen. Dessutom kan det lukta så ha på fläkten och ställ ut hela plåten med formarna för att låt kritorna stelna utomhus i formarna innan du tar loss dem.
IMG_1825_fotor
Så här blev mina. Man ser tydligt att färgen delat sig speciellt på den blå. Vad som händer då är att de blåa är verkligen blått då man ritar med den och det andra skiktet är… ja, genomskinligt. Så hacka kritorna först och ha koll på dem i ugnen typ 200 grader och ca 3-5 minuter så får du bättre resultat än mig. 🙂
Man kan också hacka kritorna och blanda ihop olika färger i samma form, då får man ”allt i ett kritor” istället. Lycka till!
IMG_1830_fotor

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

5 thoughts on “Gör nya kritor av kritstumpar

 1. Jag älskar din blogg och dina idéer, och dina tävlinar…ALLT 🙂
  Jättebra idé 🙂 Var får man tag i dessa fina formar att smälta kritor i?
  Du kan få ytterligare ett tips av mig……
  Du kan tillverka egna stearinljus av:
  *vaxkrit-stumpar (utan papper utanpå)
  *ljusstumpar (utan veke,dela på längden och ta bort)
  *och toarullar (utan toapapper på),
  *små runda lock till engångsburkar
  *tejp
  *tändstickor
  *ny veke
  *en lång spik
  *rostfria mått
  *en kastrull med lite vatten
  en spis
  *****
  Gör så här:
  Gör hål i mitten av locket, knyt fast veken på tändstickan, trä veken igenom hålet på burken och sen igenom toarullen, knyt fast vekens andra ände i spiken (så den sitter tvärsöver öppningen på toatullen. Täta med tejp mellan toatullen och locket. Dela upp vax från ljusstumpar och kritstumpar i liknande färg (Du kan blanda lite liknande nyanser och toner), Lägg dessa i det rostfria måttet, gör flera i olika färger om du vill ha randiga ljussmält i vattenbad, i kastrullen m vatten på spisen. Akta det blir varmt!!!!
  En färg i taget, smält i den ordningen som du vill ha färgerna i ljuset. Se till att toarullen står stadigt på locket, och att det är tätat ordentligt. Börja hälla i första färgen, sen börjar du smälta nästa färg, häll i när det är klart…osv… om du vill ha samma färg fler gånger, då måste du smälta samma färg igen…annars stelnar det ev medans du smälter och häller i andra färger.
  Lycka till 🙂
  /Camilla

  • Oj, vad glad jag blir! TACK för de fina orden! Stjärnformarna jag har är köpta från Bakfickan i Mariehamn och tittade på nätet och hittade liknande på den här sidan: https://fyndiq.se/product/401188-muffinsformar-24-st-vita-stjarnor-lju/#131966-muffinsformar-silicon-stjarnor-6-pack (men har själv aldrig beställt något från dem). Jag skulle nog inte använt dem att smälta kritor i om det inte var så att de redan var förstörda för bakning, men stjärnformen är bra då ”uddarna” gör det lättare att rikta med än om man skulle ha en vanlig rund muffinsform.
   Vad roligt att du delar med dig av tips! Det är länge sen jag prövat göra egna ljus och minns att jag tyckte det var riktigt kul! Toarullen är ju riktigt smart då man får en fin rundad form på ljuset! Tack! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s