Pepparkakor och glögg som allt-i-ett

Vi skulle baka pepparkakor och då tänkte jag att jag skulle testa på lite olika sätt man kan göra dem för att få pepparkakan och muggen att bli ett. Egentligen så härstammar den här tanken från då jag jobbade i cafét på Åbo svenska teater och då tänkte jag på att det skulle vara gå lättare och snabbare vid serveringar i juletider om man bara kunde dela ut en mugg med allt. För på något sätt gick alltid muggen med glögg snabbt men pepparkakorna stoppade upp hela kön på något sätt. Vet egentligen inte varför det blev så men kanske det är just det att man ofta har en telefon eller väska i ena handen och då man tagit muggen så måste man sätta ner något för att ta pepparkakan för att sedan försöka få allt med till sin plats. Nåja, därifrån föddes tanken om glögg och pepparkaka allt i ett.
IMG_0941_fotor
Jag började med ett tips som jag sett om att man kunde skära en skåra i pepparkakan och då få den att luta på muggen lite snyggt. Det försöket misslyckades helt. Pepparkakan hölls inte på plats på muggkanten överhuvudtaget. Så istället gjorde jag två pepparlkakor och satte ihop dem för att sedan göra två skåror ca 1 cm breda så man kunde lägga dem på muggkanten utan att de faller. Man kunde ha haft en stor pepparkakaform med t.ex. en gran så skulle det sett lite roligare ut, men funktionen allt i ett fungerade bra!IMG_0942_fotor
Nästa pepparkaka gjorde jag som en käpp som skulle hänga på muggen med lite samma princip som ovanstående att man kan ta med sig muggen med pepparkakan och ha andra handen fri. Den tycker jag blev lite kul 🙂
IMG_0940_fotor
Sist ut blev en idé till då man serverar pepparkakor till bordet och vill lyxa till det lite. Så tanken var att göra pepparkakan med blåmegölost likt en crustad. Så jag tog fram formen för att frysa in barnmat från barnmatsburken (läs inlägget om dem här) och tryckte ut runda pepparkakor med ett glas. Den formen tyckte jag var passlig storlek. Man kan också använda sig av muffinsplåtar eller liknande.
IMG_7697_fotor
Första försöket gick inte så bra då jag hade för tjock deg. Så Degen behöver vara tunn och skär gärna bort en kakbit från den runda pepparkakan så att inte pepparkakscrustaden får ”dubbelvägg” på vissa ställen.
IMG_7701_fotor
Sedan fyllde jag alla formar med degen och skjussade dem in i ugnen.IMG_7704_fotor
Sedan när de var klara och hade svalnat tryckte jag försiktigt ut dem ur formen och fyllde dem med blåmögelost. Jag använde blåmögelost (eller ädelost) på tub men jag skulle nog ha föredragit att ha lagt en bit riktig blåmögelost i dem. Men fina blev de i allafall och en lite annorlunda grej att duka fram och kanske lite mindre smuligt 🙂
IMG_0938_fotor
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s