Bota tandläkarskräck och läkarskräck hos barn

Snart har det gått ett år sedan M föll och slog hakan så illa att hon behövde sys. Efter akutbesöket där vi fysiskt måste hålla fast M för att de skulle kunna sy henne och dagen efter det ett tandläkarbesök då vi måste få henne att öppna munnen var inte M:s inställning  till läkare och tandläkare den bästa. Innan fallet gick alla läkarbesök och tandläkarbesök utan problem men efter detta började hon gallskrika redan då hon såg läkaren eller tandläkaren. Vi fick då det oerhört smarta tipset att göra sjukhusbesöken och byte av omslag till en lek! Att man inte tänkt på det själv! Så M hade en doktorsväska som hon spring runt med. Det gick mycket ”lättare” än jag trodde att få henne med i leken och på så sätt vända det hon var rädd för till något roligt. Det gick så bra att när vi skulle byta omslag så hjälpte hon till själv! Men nu på ett halvt år har vi inte behövt besöka läkare eller tandläkare och jag trodde att skräcken lagt sig i och med leken. Förra veckan hade vi tandläkarbesök och den här veckan läkarbesök så jag tog fram väskan och introducerade leken igen. Men den här gången hjälpte det inte riktigt för hos tandläkaren (som var så snäll och hjälpsam på alla sätt) började M gallskrika och vägrade släppa mig. Hos läkaren skrek hon först men efter mycket mutor kunde vi väga och mäta henne. Inte kul! MEN jag fick tips om en webbsida på nätet som vi kunde titta på med M då vi kom hem. Sidan heter Narkoswebben och denna sida tycker jag är riktigt bra. Här kan man följa med på sjukhuset på ett lugnt och pedagogiskt sätt. Man får t.ex. följa med clowner på sjukhuset, få information om KroppenAnatomisk atlas (känsliga läsare varnas: en tecknad bild på naken man och naken kvinna finns här), på Barnavdelningen får man följa med djur som råkat ut för något (dessutom finns alla berättelserna också att skriva ut som bok), följa med Hildning Vilding, göra en egen operationssal osv.
Jag skall prova att använda Narkoswebben, leken med doktorsväskan, ”Totte går till doktorn” och ”Emma går till tandläkaren” (båda på Youtube som jag fått tips om innan) för att försöka bota M:s skräck för läkare och tandläkare. Hoppas det funkar!

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.