Formar för att frysa in barnmat i barnmatsburkar


När M började äta vanlig mat frös jag in maten i kuber och plockade fram dem efter behov. Det fungerade bra i början då hon åt små smakportioner men när hon började äta mer kändes det som att ett ark med kuber endast räckte till 1-2 måltider. Jag frös in mat så att jag använde vanliga plastformar för isbitar och satte dem i större burkar med en sort i varje plastbytta t.ex. Broccoli, Morot, Potatis, Fisk, Höna, Kött, Ris, Purjolök, Squash, Tomatsås, Blomkål, Batat, Ärter, Paprika, Majs, Lök osv. Ni förstår att frysen var rätt full. Jag hade skrivit på vad det var i varje burk och tänkte då att detta nog inte var det bästa sättet men jag fortsatte så. Jag funderade på att frysa ner mat direkt i barnmatsburkar men då jag läst på forum om att glasburkar kan spricka i frysen då man fyller dem ”för mycket” och för snabbt efter att man lagat maten tyckte jag inte att det var något för mig.
img_0422_fotor
Men tanken att det måste finnas något annat sätt har alltid funnits där och nu har jag gjort ett samarbete med barnmatsburken och fått testa deras frysformar för barnmat.
img_7178_fotorimg_7179_fotor
Frysformarna är av silikon och formade så att det som man fryser in ryms in i en vanlig barnmatsburk och formarna finns i två storlekar 25 ml och 50 ml.
img_7183_fotor
Från varje form får man 8 kuber och sen kan man plocka ihop måltider till barnet direkt i barnmatsburken och ställa tillbaka i frysen. Jätte smidigt! I den minsta barnmatsburken av glas (typ puréburk) ryms det 50 ml och i den näst minsta 100 ml (som på bilden här ovanför). Det är ingen risk för att burkarna spricker i frysen då maten redan är fryst när den läggs i glasburkarna (om du inte tar ut dem direkt från den heta diskmaskingen förstås, det rekommenderar jag inte). Formarna tål också mikro, ugn upp till 230 grader, diskmaskin och kokning (för sterilisering). För mig skulle detta ha varit ett mycket smidigare sätt. Tänk att bara dra ut frys lådan och så skulle barnmatsburkarna stå på rad med text på locket vad de innehöll. Man skulle lätt ha hittat ”rätt” måltid och alltid ha koll på hur många måltider som finns kvar. Det var nämligen störande för mig då jag hade mina kuber i burkar att burkarna alltid tog lika mycket plats även om de bestod till 70% av luft. 🙂 De iskuber som jag höll på med kunde man givetvis ha plockat in i glasburkar och frysa in på nytt på samma sätt. Problemet är bara att det inte ryms så många kuber i en barnmatsburk och att det blir mest luft stället för mat. De här formarna är gjorda för att de frysta kuberna skall rymmas in i burken men ge maximalt med mat så är det här är ett betydligt effektivare sätt.
Formarna går som sagt också att använda i ugn så man kan göra annat med dem än att frysa in t.ex. mimimuffins eller små hallongråttor.
Här på Åland säljs dem av ett tu tre 🙂
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s