Gör spel av burkmats lock!

IMG_4251_fotor
M äter både hemlagad mat och burkmat. Vet inte varför jag kommenterar att hon också äter hemlagat, men känns bättre på nåt sätt. Jag hör till en av de föräldrar som absolut aldrig skulle ge barnmat på burk till sitt barn. Den teorin fungerade de första månaderna hon åt riktig mat. Sen har det blivit lite si och så med att laga specialmat till henne och de gånger maten vi lagar till oss inte fungerar så får hon burkmat. Innan hade jag inte mycket gott att säga om barnmat på burk men nu är dessa argument bortblåsta. Det är fantastiskt skönt och lätt att ge burkmat  + lite variation från den mat vi äter (vår matlista är lite enformig)… men nu till saken:
IMG_4252_fotor
När man använder burkmat eller puréer blir det naturligt att det samlas en hög med tomma glasburkar och lock. Dessa har jag snällt sorterat i 4 fackskärlet på gården men mitt i allt fattade M stort tycke för locken, tror det hade nåt att göra med att de var perfekta att tugga på när tänderna började klia. Så jag började helt enkelt spara på locken. Nu XX antal lock senare är dessa väldigt pop hos fröken. Hon kan sitta och plocka med dem läääänge. Jag förvarar dem i en glasburk på en hylla. Då kan hon se den och peka upp mot den om hon vill leka med locken. Det har gått från att tugga på locken till att jag ber henne att hitta en viss figur: t.ex. nyckelpigan och nu senast har hon börjat att leka lekar med figurerna.

När hon blir lite äldre tänkte jag använda dem till ett memoryspel. Har sparat två figurer av varje så är det bara att vända på dem och försöka hitta det rätta paret 🙂 Har även sparat rutiga lock för att öka svårighetsgraden. Dessa lock är det bra att rita symboler, siffror, bokstäver eller tecken på till ett annat Memoryspel eller att ordna i t.ex. sifferföljd. Så det enda man behöver göra är att tvätta locken och eventuellt skriva på dem- super lätt!

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

6 tankar på “Gör spel av burkmats lock!

 1. Jag e imponerad över hur påhittig du e =) E gillade oxo locken närhon va liten, speciellt när man tryckte på dom så d knäpper till.

  • Tack! Det är så roligt att få vara lite kreativ och hitta på saker när man e hemma 🙂
   Jo, ploppet eller knäppen e populär!

 2. Men vilken bra idé!. Det ska jag tänka på nästa gång jag är på väg att slänga locket! Burkar har jag sparat ibland men aldrig locken…. Tack för toppentips!

  • Tack! 🙂 M har verkligen gillat dem! Hade också en idé om att lägga magnet på dem (och skriva bokstäver på dem) och ha dem på anslagstavlan men är det bara en idé i mitt huvud 😉

 3. Bra tips! Tar du emot en utmaning? Eller har nån annan kommit på nåt bra och orginellt som är användbart och snyggt vad man kan göra med glasburkarna??? Ja har haft dem till att frysa ner färdigklippt persilja, dill, gräslök & purjolök att ha i små portioner i frysen…

  • ABSOLUT! Vad roligt! Inom en vecka skall du få ett inlägg om svar på din utmaning! Att ha dem att frysa in sånt är de de perfekta till, så måste gnugga geniknölarna för att ”slå” detta 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.