Kasberg i Saltvik- hitta den gömda stigen till berget

IMG_6853_fotor

Det var av en ren slump vi hittade stigen upp till Kasberget i Saltvik. Inte en endaste skylt finns för att hitta till detta ställe. Men här kommer vägbeskrivningen på hur du hittar till en fin stig upp till ett berg som går längs med ett naturreservat:
Om du kör från Mariehamn tar du riktning mot Vårdö/Sund/Saltvik. Efter att du kört över den stora bron Färjsundsbron tittar du efter en skylt som visar ”Ödkarby/Kvarnbo” som dyker upp efter ca 1 km. Du svänger in till vänster på den vägen och följer den vägen. Efter Vikingabyn kommer du till en rondell. I rondellen kör du mot Ödkarby dvs. ”rakt”. Sedan efter en stund kommer en skylt på vänster sida som visar att man skall svänga höger till ”Bertbyvik/Hamnsundet”. Sväng höger in på den vägen. Du kör ca 1 km på den vägen och på högersida kommer det att komma 4 postlådor: 2 vita, 1 brun och 1 röd. När du ser dessa postlådor skall du köra förbi dem och vänta på ett litet avtag till vänster precis innan ett ”broräcke” börjar. (Det är en liten väg och du kommer att tro att jag lurat in dig på fel väg. Men håll ut! Du kommer att köra i ca 4 km totalt på denhär väg innan du är framme.) När du kört på vägen 1 km kommer du att kunna välja vart du skall fortsätta, sväng vänster här. Efter ca 100 m kommer ett val igen och här svänger du höger. Fortsätt vägen fram tills du kommer till en liten parkering och en skylt ”Kasberget/Toppen” på höger sida. Parkera bilen här. Jag har inte fortsatt på vägen som följer efter parkeringen så fortsätter du köra har jag ingen aning om vart du hamnar.

Vid ”Kasberg” skylten börjar stigen upp till toppen. Den är ca 800m lång enkelväg. Den är ganska brant och stenig, MEN är en väldigt fin stig och man får känslan av orörd natur. Stigen är bra utmärkt med vitmålade stenar och stigen i sig går inte att ta miste på.
IMG_6855_fotor
När vi gick denna hade det just regnat och berget var ganska halt men det fungerade bra med M på ryggen i selen. Man går förbi en plats med otroligt mycket stenar till höger på vägen upp, missa inte detta! Vi gick stigen utan att titta bakåt och när man kom till toppen var det verkligen en mäktig syn som mötte en då man vände sig om. Så fint! Så jag har med flit valt att inte sätta ut bilder från när vi var på toppen för att inte förstöra den känslan för er.
IMG_6857_fotor
Det finns inget bord på toppen men en fyrkantig sten som man kan ha som ”bar-bord”.
Det lönar sig att ha lite koll på var man kom upp på berget för det är lätt hänt att man vill gå runt på toppen och se på utsikten åt alla håll. När man väl hittar första stenen till stigen neråt är det lät att följa stigen även ned för berget. Förresten såg vi även två havsörnar på vår vandring.
Rekommenderar varmt denna undangömda pärla!
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.