Ankarsrum- kvinnans motsvarighet till Weber grillar

IMG_4364_fotor

Här är härligheten! Låt mig presentera Ankarsrum köksassistent. Denna fantastiska maskin blev min och jag har inte ångrat en minut att jag köpte den.

IMG_4226_fotor
Men resan till att köpa den var lång. Det började med att min mormors gamla trotjänare som jag haft gick sönder. Det var en Electrolux köksassistent som hade ca 40-50 år på nacken- snacka om hållbarhet! Så jag var utan assistent ett tag men kom fram till att jag behövde en. Vill man baka är det betydligt lättare och speciellt när man har barn så vill man inte stå med degiga händer vid opassliga tillfällen.
Så började då min resa av att jämföra olika assistenter. Valet stod till sist mellan Kitchenaid och Ankarsrum. Efter mycket läsande och tittande på youtube kom jag fram till följande plus och minus lista:

IMG_6895 IMG_6896
Kitchenaid
Först och främst så finns det 3 olika modeller: Artisan, Classic och Pro. Dessa skiljer sig från varandra genom att antingen ha skål med handtag, vara kraftigare och sedan att om man lyfter upp skålen mot vispen eller fäller upp vispen. Bunken är stilla och degkrokar och vispar gör jobbet. Kitchenaid har jag tyckt att ser så fruktansvärt snygg ut. Jag var nästan lite förälskad i den. Den används av många kända kockar och måste då vara bra, eller hur? 😉 Den marknadsförs som att den är snygg att ha framme på köksbänken och det stämmer. Men efter lite forskande kom det fram några negativa saker som jag tyckte var för stora för att det skulle väga upp hur snygg den är. När jag tittade på klipp på Youtube kom det fram att den hade väldigt högt ljud och på de snabbare varven så hade den extremt högt och enerverande ljud. Sedan skall ingredienserna matas in mellan skål och visp och det såg väldigt bökigt ut även om man hade tillbehör för det. Dessutom varnades det på vissa sidor att maskinen kunde välta då man lyfter upp vispen… Men bortsett från detta så var det en annan sak som störde mig och det var att man på alla klipp tydligt såg hur degar och smet satte sig runt kanterna på skålen och att man måste stänga av den och pilla ner den med en slickepott eller dyl med jämna mellanrum.

IMG_4364_fotor
Ankarsrum
Är tyngre än Kitchenaid men klarar av betydligt större degar och har en kraftigare motor. Ankarsrum fungerar på så vis att det är skålen som snurrar dvs. degkrokar och vispar är fasta. Det som följde avgörandet var att man ser degen och lätt kan fylla på med vad man vill, den har en skrapa på sidan som gör att inget fastnar på skålens kanter, relativt lågt ljud, automatiskt överhettnings stopp, timer och att den tar väldigt stora degar.

Det visade sig att Mormors trotjänare var en föregångare till Ankarsrum och alla tillbehör som jag hade fungerar än idag till Ankarsrum köksassistent. Så håller min lika länge som mormors så ser jag fram emot att äta bullar när jag är 80! 😉 Jag köpte min av DM Gourmet på Åland och de hade verkligen snabb leverans och bra priser! Den färg jag valde heter Mineral white och jag blev väldigt positivt överraskad när jag öppnade lådan: den var super snygg! Så istället för att köpa en stekpanna till födelsedagspresent eller julklapp till den i köket så rekommenderar jag varmt denna! 🙂

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

9 tankar på “Ankarsrum- kvinnans motsvarighet till Weber grillar

  1. Sen glömde du nämna att semlorna blev fluffiga och havreflarnen ofattbart spröda o krispiga. De va en märkbar skillnad på konsistensen då du använt denna maskin mot då jag jämför min maskin/för hand. ❤

    • Jag köpte min med baspaketet dvs. med skål för degar och en skål för kaksmet. Så jag har ingen kvarn. MEN jag är verkligen supernöjd. Aldrig ångrat det köpet utan varit väldigt glad för min maskin. 🙂

    • Japp! Alla tillbehör och skålar från min mormors electrolux passar till Ankarsrum. Så fast själva maskinen fick fara så behöll jag allt annat. Har varit vääääldigt nöjd med att jag valde Ankarsrum och speciellt med M så är det perfekt att hon kan hälla i ingredienser utan att man behöver lyfta upp något på maskinen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.