Gör en anslagstavla- så som du vill ha den :)

IMG_0847_fotor

Vi hade en vägg som ekade tom. ”en anslagstavla skulle vara fin” tänkte jag. Sökte överallt men till och med på Ikea gick jag bet. Så jag började fundera ut hur jag skulle laga en själv och hur jag ville att den skulle se ut. Jag tänkte först köpa bokstäver till den men när de kostar från 4 € st så blev jag lite snål och tänkte de kan jag nog också göra själv.

Själva anslagstavlan gjorde jag genom att använda mig av en tunn plåt, sprayfärg och vitmålade brädor till ram. Jag mätte upp på väggen hur stor anslagstavla jag ville ha och hur stor som fick rum. Sedan mätte jag hur bred ramen var som skulle runt och så tog jag bort hälften av ramen på alla sidor från det största måttet på anslagstavlan. Då fick jag hur mycket plåt jag behövde. Satt mig i bilen och körde till Flygfyrens stållager och fick jätte bra betjäning. De gav mig exakt en sån bit jag ville ha (skar ut oallt) och bar den till bilen. Köpte svart matt sprayfärg på Mattssons (finns var som helst) och var ute på gården och sprayade plåten svart (sprayade två varv och var noga med vad du har på dig och vad som finns bakom det du sprayar -inget får vara något som ej får bli svart :S). När plåten var klar hjälpte min käre Sambo mig att spika upp nedredelen av ramen på väggen dit den skulle så att den blev rak. Men spikade inte fast ramen helt utan lämna ett litet utrymme så plåten får rum emmellan ramen och väggen så den kan vila på spikarna. Sätt dit plåten och sen spikar ni fast de andra rambitarna. Och så är den klar.

IMG_0186_fotor
Bokstäverna: jag skrev upp lite ord och meningar som jag ville skriva på tavlan. Skrev upp vilka bokstäver och hur många av varje bokstav jag behövde. Knappast behöver man 17 st Q t.ex. Valde ut ett typsnitt jag gillade och printade ut de bokstäver jag behövde i passlig storlek. Ritade upp dessa på en träskiva och tog tag i figursågen och började fräsa på till grannarnas förtret. Det lät ganska mycket och det tog en bra stund. Sedan sandpapprade jag bokstäverna grovt och målade bokstäverna vita. Sedan limmade jag magneter på baksidan och tada: tavlan var klar. Detta tog ganska lång tid men det var värt det! Färger storlek och form är bara att anpassa efter tycke och smak och när M blir lite större tror jag att det är ett bra sätt att öva på bokstäver 🙂
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.